13 April 2018

Terenurile din Timisoara, preturi in crestere. Cine cumpara?

In Timisoara si imprejurimi, terenurile, la fel ca imobilele, au inregistrat o crestere a preturilor. Motivul: cererea ridicata. Sunt cautate terenuri pentru locuinte individuale pentru utilizatorii finali, terenuri pentru imobile rezidentiale duplex sau triplex sau case insiruite pentru mici intreprinzatori, terenuri de bloc si totodata terenuri pentru ansambluri rezidentiale si industriale, potrivit unei analize realizate de noi.

Din perspectiva cererii de terenuri, un lucru este clar in Timisoara si imprejurimi: odata cu cresterea economica si a numarului de locuitori, a crescut si cererea pentru toate tipurile de teren. Oferta pe segmentul de terenuri se diversifica pe masura cresterii cererii, apar Planuri Urbanistice Zonale noi, iar segmentul rezidential se extinde spre localitatile invecinate Timisoarei. Atunci cand vine vorba despre parcele pentru constructia caselor, trebuie luate in calcul atat Timisoara, cat si imprejurimile ei. In plus, oferta devine tot mai diversificata, in conditiile in care sunt multe loturi disponibile si terenurile agricole devin industriale sau rezidentiale.

Pretul accesibil impinge clientii de terenuri si dezvoltatorii spre localitatile apropiate. Utilizatorii finali si micii investitori se orienteazs spre parcele in cartierele locuite deja, unde utilitatile sunt la dispozitie sau in apropiere, cu suprafete intre 500 si 900 de metri patrati, fiind preferate loturile cu deschidere stradala cat mai mare. Preturile variaza intre 20 si 400 euro pe metru patrat”, explica colegul nostru Razvan Sasu.

Zonele periurbane ofera multiple oportunitati, dar sunt terenuri disponibile si in unele cartiere, iar terenurile fostelor fabrici comuniste sunt in vizorul investitorilor cu capital substantial, acestea oferind posibilitatea dezvoltarii unor bussinesuri profitabile.

Dezvoltatorii, majoritari printre clientii pentru terenuri

Printre clientii interesati de terenuri predomina dezvoltatorii, intrucat bugetarea si constructia unei locuinte nu sunt lucruri simple si pentru persoanele care doresc sa locuiasca ”la curte” este mai usor sa acceseze un credit pentru o casa „la cheie”. Exista insa si persoane care isi doresc o casa individuala personalizata, acestia avand timpul, energia, cunostintele si puterea financiara de a cumpara terenul si de a sustine constructia casei.

Timisoara si imprejurimile ei sunt analizate de societati cu capital strain mare, de fonduri de investitii, de investitori de mare anvergura, straini si autohtoni. Aceste categorii de clienti tatoneaza piata timisoreana, iar concretizarea unor tranzactii aduce plusvaloare situatiei economice si implicit cresterea pretului terenului in zona in care isi vor desfasura activitatea. Piata imobiliara din Timisoara si imprejurimi s-a stabilizat după cresterea inregistrata in ultima perioada. Cu siguranta vom mai vedea o crestere, aceasta fiind sustinuta de cerere si interesul investitorilor orientati spre Capitala Banatului”, conchide Razvan Sasu.