22 May 2018

Povestea unui broker imobiliar sau de ce sa lucrezi in imobiliare

In Timisoara, doar 40% dintre tranzactiile imobiliare care implica locuinte sunt realizate prin intermediul agentiilor imobiliare. Foarte multi oameni, vanzatori sau cumparatori, evita colaborarea cu agentiile imobiliare, din cauza unor experiente neplacute din trecut pe care le-au avut cu agentii imobiliari. In aceste conditii, de ce ai alege sa lucrezi ca broker imobiliar?

Colegul nostru Eugen Encutescu, broker imobiliar din anul 2000 si fondatorul companiei de consultanta imobiliara Eugene Estate ne spune ca, in ultimii ani, au fost facute progrese semnificative in profesionalizarea breslei imobiliare si ca proprietatile tranzactionate prin intermediul agentiilor imobiliare sunt realizate la un pret cu 4-5% mai mic fata de cele tranzactionate in privat.

Eugen a intrat in domeniul imobiliarelor in anul 2000, pe cand avea doar 19 ani. In acele vremuri, activitatea unui broker imobiliar se rezuma la lucruri simple, pentru ca agentii nu aveau la dispozitie uneltele care azi sunt indispensabile unui profesionist in imobiliare. Era vremurile in care preturile cresteau de la un an la altul intr-un ritm ametitor: de pilda, printre primele apartamente tranzactionate de Eugen, s-a numarat o locuinta situata ultracentral, la pretul de 12.000 de dolari americani. Peste sapte ani, aceeasi proprietate era tranzactionata la 150.000 de euro.

Principalele provocari din anii 2000 erau, pentru un agent imobiliar, sa reusesti sa explici clientilor care este rolul tau in tranzactionarea unei proprietati si cum reusesti sa adaugi valoare prin serviciile prestate, obiective care, la nivelul intregii piete, nu sunt atinse nici astazi decat partial.

La ora actuală, in Timisoara volumul de proprietati imobiliare tranzactionate prin intermediul agentiilor imobiliare este de doar 40%. Exista o categorie foarte mare de persoane care incearca sa evite colaborarea cu agentiile imobiliare deoarece perceptia lor este cristalizata in zona lipsei de incredere, pentru ca au interactionat in trecut cu agenti imobiliari cu un grad de profesionalism destul de scazut. In ultimii ani au fost facute insa progrese semnificative in profesionalizarea breslei imobiliare. Un aspect foarte important si mai putin cunoscut, certificat in statistici, este faptul ca proprietatile tranzactionate prin intermediul agentiilor imobiliare sunt efectuate la un pret cu 4-5% mai mic fata de cele tranzactionate in privat”, ne explica Eugen.

Meseria de broker imobiliar, o chestiune de vocatie?

Eugen mai spune spune ca, in cei peste 17 ani de cariera in imobiliare, a constatat faptul ca cei mai profesionisti oameni din industrie sunt aceia care au descoperit ca au vocatie in acest domeniu si au facut o cariera urmand pasi simpli, care i-au condus catre succes.

„Este important ca, atunci cand iti incepi cariera, sa ai sansa sa o faci in cadrul unei companii de succes, deoarece iti ofera nenumarate oportunitati de dezvoltare profesionala, de invatare si multe alte beneficii. Profesia de broker imobiliar ofera posibilitatea de a satisface o gama larga de oameni in timp ce îndeplinesti o varietate de sarcini si responsabilitati. Ea poate fi foarte satisfacatoare, pentru ca ajuta oamenii in privinta unor decizii importante, cum ar fi cumpararea, vanzarea sau inchirierea unei proprietati. Este nevoie de o persoana speciala pentru a lucra in domeniul imobiliar: cineva care se angajeaza sa furnizeze servicii exceptionale pentru clienti”, completeaza Eugen.

In acelasi timp, o persoana care vrea sa devină broker imobiliar trebuie sa fie pregatit sa urmeze standarde etice inalte. La urma urmei, brokerii imobiliari sunt implicati in mod frecvent in tranzactii care ar putea reprezenta cele mai importante decizii financiare luate vreodată de un client.

Brokerii imobiliari au nevoie de personalitate, angajare si sa fie capabili sa comunice, sa inteleaga si sa se raporteze la o mare varietate de oameni. Initiativa, previziunea, capacitatea de organizare, integritatea si o preocupare reala sunt, printre altele, trasaturi de caracter esentiale ale unui broker imobiliar bun”, conchide Eugen.