26 July 2018

Paradox imobiliar: Apartamentele vechi se vand mai bine, iar cererea e mai mare la apartamentele noi

Majoritatea timisorenilor activi in privinta achizitiilor rezidentiale sunt interesati de apartamentele noi: potrivit unui studiu realizat, din totalul cumparatorilor activi din Timisoara, aproximativ 60% se orienteaza spre constructii noi. Cu toate acestea, majoritatea achizitiilor sunt facute pe segmentul locuintelor vechi, potrivit unei noi analize realizate de noi.


Anul 2018 a inceput sub semnul unei cereri solide pentru apartamentele din Timisoara, atat vechi, cat si noi, insa, dupa șase luni, ”este evident ca 2018 are propriile sale particularitati si anume o circumspectie din partea cumparatorilor si o ingrijorare legata de ce se va intampla”. Circumspectia si ingrijorarea cumparatorilor se traduce, in practica, prin manifestarea unei sensibilitati la pret si la cresterile ROBOR si a cursului euro/leu.


Pentru multi cumparatori potentiali, acesti factori au avut ca efect direct scaderea sumei pe care o pot imprumuta de la banca, in timp ce altii, aflati pana acum la limita, poate ca nici nu se mai incadreaza pentru un credit, iar cei cu disponibilitati proprii stau in expectativa. De-a lungul primelor sase luni din acest an, activitatea din piata a incetinit vizibil, iar durata de vanzare a proprietatilor s-a prelungit. Fata de perioada similara a anului trecut, preturile de tranzactionare sunt ceva mai mari, insa diferenta nu e atat de mare pe cat ar lasa de crezut optimismul vanzatorilor”, ne spune Daniela Huma, broker imobiliar în cadrul companiei nostre.


Vanzarea de apartamente vechi, stimulata de oferta mica de pe segmentul nou


Majoritatea timisorenilor activi din punct de vedere al achizitiilor imobiliare vor apartamente noi, insa nu toti reusesc sa cumpere o astfel de locuinta, din cauza ofertei insuficiente. Cifrele vorbesc: 60% din totalul cumparatorilor activi din Timisoara vor sa cumpere apartamente noi, insa in urmatoarele 12 luni vor fi livrate in piata cateva sute, maximum 1.000 de apartamente noi, potrivit datelor noastre.


In consecinta, cumparatorii fie se orienteaza spre locuintele din blocuri vechi, fie asteapta alte oferte noi, pentru care concurenta este mare. In Timisoara sunt in total 182 de proiecte imobiliare noi, dintre care 56 de blocuri sunt ocupate complet.


Numarul tranzactiilor cu apartamente vechi realizate in prima jumatate a lui 2018 in piata locala este mai mare decat numarul tranzacaiilor cu locuinae noi incheiate in aceeasi perioada. Au fost cerute intr-o pondere mai mare apartamentele vechi cu una si doua camere, care se incadreaza in plafonul de finantare prin programul "Prima Casa" sau care se pretează investitiilor destinate inchirierii.
Apartamentele vechi sunt tranzactionate in maximum trei-patru luni de la postarea vanzarii, in conditiile unui pret realist si cu finantare prin credit. Sunt chiar situatii cand, la un pret realist si prin finantare fara credit, un apartament cu una sau doua camere se vinde in una sau doua saptamani
”, explica Daniela Huma, colega noastra broker imobiliar.


In primele sase luni ale anului, pretul mediu pe metru patrat de apartament vechi a crescut de la 1.152 euro la 1 ianuarie la 1.207 de euro in iunie 2018. O analiza pe structura portofoliului imobiliar de apartamente vechi arata variatii de pret mediu pe metru patrat, de la un maxim de 1.328 euro/mp la apartamentele cu o camera, la 1.243 euro/mp la apartamentele cu doua camere si 1.050-1.150 euro/mp la apartamentele cu trei si patru camere.