20 December 2019

Oportunitati pentru investitii pe piata imobiliara romaneasca! Cine ocupa primele locuri la nivel national?

Dupa patru ani de la iesirea din criza economica, piata imobiliara romaneasca merge pe un trend de crestere iar specialistii din domeniu spun ca 2019 a fost un foarte bun pentru tranzactii, iar 2020 il va urma cu siguranta.

Dupa primele 10 luni din 2019 piata imobiliara din Romania a ajuns la valoarea de 583 de milioane de euro , iar conform analistilor pana la finalul anului suma ar putea depasi 1 miliard de euro. Fruntasele tarii in tranzactii imobiliare de succes au fost Bucuresti, Cluj si Timisoara. Capitala a atras peste 60% din investitii, urmata de Cluj Napoca , Timisoara, Iasi sau Constanta. O usoara diferentiere se mai poate face intre Cluj Napoca si Timisoara care sunt dupa Bucuresti principalii poli de dezvoltare ai Romaniei. Piata de birouri ocupa locul 1 in ceea ce priveste investitiile cu un procent de 50%, fiind urmata de piata de retail 27% si de industrial cu 9%. In ceea ce priveste piata de birouri, Bucuresti este locul 1 la nivel national, insa in ultimii ani specialistii au remarcat ca atat Clujul cat si Timisoara au aparut pe harta investitiilor in acest segment. Pana la finalul lui 2019 previziunile arata ca in Romania o sa fie livrati aproximativ 400.000 de metri patrati spatii de birouri. Piata de retail din Romania cunoaste in 2019 cea mai buna perioada de dezvoltare din ultimii ani. Peste 85% din investitiile in retail au fost in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Datorită conexiunilor rutiere dezvoltate ce faciliteaza accesul spre piata din Vestul Europei, Timisoara a fost in acest an un magnet pentru investitorii din acest segment. Astfel in 2019 capitala Banatului s-a situat pe locul 2 la nivel national dupa Bucuresti cu peste 500.000 mp de spatii comerciale si centre logistice.

In ceea ce priveste spatiile industriale, Bucurestiul cuprinde 45% din halele si spatiile destinate acestei piete, restul de 55% regasindu-se in provincie. Pana acum in Bucuresti au fost livrati peste 240.000 mp stoc industrial, iar conform specialistilor pana la finalul anului se va ajunge la 380.000 mp stoc industrial. Pentru 2020 previziunile arata ca vor fi livrati 580.000 mp stoc industrial in Bucuresti.

Analizele noastre din acest an au aratat ca principalii poli de dezvoltare in Romania raman: Bucuresti, Timisoara si Cluj Napoca. Pentru urmatorii ani se preconizeaza ca Brasov, Iasi si Constanta vor atrage mult mai multi investitori si vor incepe sa fie jucatori importanti pe piata imobiliara nationala. Sfatul nostru: atunci cand doriti sa achizitionati sau sa vindeti o casa, un apartament sau un teren in Timisoara sau Bucuresti, va invitam sa apelati cu incredere la agentia noastra imobiliara.