09 July 2018

Studiu de caz: Ce profit iti poate aduce cumpararea unui apartament pentru inchiriere

Cele mai cautate apartamente pentru achizitie in scop investitional din Timisoara sunt proprietatile vechi, situate in centrul orasului sau in zonele de mare interes, precum Complexul Studentesc, zona centrala de birouri sau cartierele situate langa centrele comerciale moderne, potrivit unei noi analize de piata realizata de catre noi. In ultima vreme, insa, se observa un interes din ce in ce mai accentuat pentru locuintele noi din zonele de periferie sau chiar din comunele-satelit ale Timisoarei. Indiferent de localizarea proprietatii, achizitia unei locuinte pentru inchiriere ulterioara ramane una dintre cele mai bune modalitati de rentabilizare a investitiei. Care este randamentul ce poate fi obtinut dintr-o astfel de investitie?

Centrul Timisoarei, zona centrala de birouri, cartierele din proximitatea centrelor comerciale, complexul studentesc. Acestea sunt principalele zone in care investitorii cauta sa cumpere apartamente pentru a le rentabiliza ulterior prin inchiriere, potrivit datelor noastre. In aceste zone, locuintele sunt vechi, insa mijloacele de transport scolile, gradinitele, pietele agroalimentare si zonele verzi amenajate pentru copii compenseaza faptul ca proprietatile nu sunt noi. In cazul acestor locuinte, diferenta din perspectiva chiriei este facuta de nivelul amenajarilor interioare sau de pozitie.

In cele mai multe cazuri, oamenii prefera sa investeasca intr-o proprietate apropiata zonei in care locuiesc, intrucat le este cunoscuta mai mult decat altele, iar proprietatile sunt mai usor de identificat. Un alt motiv este ca, fiind in apropiere, se poate tine un control mai strict al proprietatii. Exista insa interes din ce in ce mai accentuat, in special din partea tinerilor, pentru o zona de nisa in activitatea imobiliara: investitia in apartamente noi, de lux, situate in cartierele noi de la marginea orasului sau chiar in comunele satelit ale Timisoarei, cum sunt Dumbravita, Giroc, Mosnita”, explica Dana Huma, broker imobiliar in cadrul companiei noastre.

Chiriasii vizati pentru locuintele noi sunt oamenii dornici de liniste si confort modern, departe de galagia orasului, care isi permit sa platească chirii mai mari. Avantajul unei astfel de investitii este, potrivit Danielei Huma, efortul minim necesar in amenajarea unui astfel de apartament din partea investitorului, deoarece este cumparat gata amenajat de catre profesionisti.

Randamente de aproape 10 ori mai mari fata de depozitele bancare

Un alt motiv pentru care unii investitori se indreapta catre apartamentele noi, chiar daca nu sunt situate in centru sau in alte zone de mare interes, este recuperarea mult mai rapida a investitiei, avand in vedere ca aceste imobile au chirii aproape duble fata de cele din imobilele vechi. Spre exemplu, cetatenii straini prefera sa inchirieze apartamente mobilate; cele mai cautate sunt imobilele recent construite, cu finisaje de calitate superioara si cu parcare subterana.

"Orientarea investitorilor catre acest tip de investitii este determinat de scaderea dobanzilor bancare atat la lei, cat si la valuta, in cazul depozitelor bancare si de siguranta recuperarii in orice moment a valorii investite. Aceste investitii genereaza venituri fara sa fie supuse riscului valutar, riscului falimentului operatorului investitional sau riscului cauzat de modificarile de legislatie, ca in cazul altor tipuri de investitii (obligatiuni, titluri, actiuni) si ofera posibilitatea recuperarii investitiei in caz de situatii urgente. Totodata, cererea mare de imobile, atat pentru cumparare, cat si pentru inchiriere face ca investitia in imobiliare, pentru vanzare sau inchiriere, sa fie mai atractiva decat alte tipuri de afaceri”, explică Dana Huma.

Concret, care este randamentul care poate fi obtinut din inchirierea unui apartament? Dana Huma da ca exemplu un apartament cu o camera in zona Complexului Studentesc, pentru care investitia medie este de 35.000 de euro, iar chiria ce poate fi incasata este intre 200 și 250 de euro pe luna, in functie de pozitie si amenajari. Intr-un an, este vorba despre un venit brut de aproximativ 3.000 de euro pe an, in timp ce la un depozit de aceeasi valoare (35.000 euro) dobanda bancara pe an este sub 1% la mai toate bancile, adica un venit anual din dobanda de maximum 350 de euro.

Investitiile pentru inchiriere in apartamentele cu o camera sunt mai avantajoase fata de cele cu doua si trei camere, deoarece investitia in achizitie este mai mica, accesibila persoanelor fizice cu economii intre 20.000 si 40.000 de euro, fata de investitia necesara achizitionarii unui apartament cu mai multe camere, pentru care chiria perceputa nu e cu mult mai mare. Spre exemplu investitia intr-un apartament cu doua camere in zone bune este cuprinsa intre 58.000 si 65.000 de euro iar chiria ajunge undeva intre 300 si 350 de euro”, conchide Dana Huma.