10 September 2020

Schimbari de intentie pe piata imobiliara din Romania in 2020

Piata imobiliara este intr-o permanenta modificare. Ea este influentata in general de bugetul familiilor, de locurile de munca si de economia din tara respectiva sau de stilul de trai. Romania este o tara in care predomina proprietarii, in detrimentul chiriasilor. Este o tara unde majoritatea familiilor prefera un loc stabil, pe care sa il detina. Iata ce schimbari de intentie au aparut pe piata din Romania in anul 2020, anul pandemiei:

Apartament3Camere

1. Familiile prefera sa cumpere apartamente de 3 camere in loc de garsoniere sau apartamente de 2 camere

In acest an, in 2020, a existat o crestere a dorintelor romanilor de a achizitiona apartamente de 3 camere in detrimentul cumpararii unor garsoniere, sau chiar a unor apartamente de 2 camere. Acest lucru s-a putut intampla si datorita aparitiei programului Noua Casa, dar si dorintei de stabilizare. Pandemia a avut un efect de frica, iar romanii si-au dorit sa isi asigure un trai cat mai bun, cat mai lejer. Asadar, familiile care au cel putin un copil si-au dorit mai mult spatiu. Exista o crestere a nevoii de spatiu imediat dupa ce anumite job-uri au fost duse catre lucrul online, de acasa.

CasaDeVanzare

2. Exista o schimbare a comportamentului unor cumparatori, ca urmare a efectelor pandemiei

Un alt efect al pandemiei a fost si nevoia de a avea o casa cu gradina. Acest lucru s-a intamplat pentru ca tot mai multi oameni au suferit in urma carantinei sau izolarii. Asadar, s-a observat o crestere a celor care prefera sa isi achizitioneze o casa, in oras sau imediat la marginea acestuia. Astfel s-au inmultit cererile pentru cumpararea caselor mici, de doua sau trei dormitoare. De asemenea exista cerere din ce in ce mai mare pentru vilele cu multe camere pentru intreaga familie. Sunt situatii in care intentiile au fost directionate catre vanzarea a doua apartamente si unirea familiei intr-o singura vila la marginea orasului.

Locuinta

3. In contextul unei pandemii, romanii si-au pastrat dorinta de a cumpara locuinte

Cererea de a cumpara apartamente si case a fost existenta si in anul 2020, desi contextul social a fost diferit fata de anii anteriori. Totusi, piata imobiliara este matura si sustinuta, iar clientii au cautat cele mai bune metode de a cumpara casa potrivita pentru ei. O locuinta este un fundament pentru o viata implinita, de aceea romanii gestioneaza bine schimbarile aparute si doresc in continuare o casa care sa ii multumeasca.

Anul 2020 este anul in care schimbari mari au fost vizibile in intreaga lume, inclusiv in Romania, din multe puncte de vedere. Piata imobiliara a avut parte de modificari de intentie din partea clientilor, insa parcursul vanzarilor a fost bun si este in crestere. Romanii prefera apartamente mai mari, spatii mai generoase, inclusiv la casa cu gradina. Aceste modificari sunt normale in contextul actual si vor avea urmari pozitive in timp. Beneficiile de a avea locuinte cu numar mare de metri patrati, vor fi resimtite in viata de familie sau in spatiul personal, prin calitatea vietii traite.