03 August 2020

Programul „Noua Casă” nu aduce un mare plus pentru zona imobiliară

Programul „Prima Casă” a fost înlocuit de programul „Noua Casă”. După mai bine de 10 ani în care a funcționat programul „Prima Casă”, acesta a fost înlocuit de programul „Noua Casă” care ar putea impinge cumpărătorii spre apartamente/locuințe mai vechi, astfel încălcând unul dintre principii: reducerea supraaglomerării și facilitarea cumpărării unor locuințe noi.

„Noua Casă”, din punctul nostru de vedere, nu aduce un foarte mare plus în zona imobiliară pentru că oamenii care de-a lungul timpului au apelat la acest program, denumit sub alte forme, au mers, în general, în zona de avans minim de 5%. Atunci, considerăm că oamenii se vor îndrepta către proprietățile vechi, existente în piața secundară, și vor cumpăra apartamente până la 70.000 de euro”.

Eugen Encuțescu, CEO Eugene Estate în cadrul celui mai nou webinar CPI.

Băncile ar putea să ofere mai ușor un astfel de credit clienților deoarece plafonul se mărește până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, iar finanțarea va fi garantată de către stat în proporție de 60%. Chiar și așa, „cei care au avasul de 15% oricum puteau apela și înainte la creditul ipotecar care la anumite instituții bancare se regăsește în aceleași condiții și cam cu aceleași costuri”, a mai explicat CEO-ul Eugene Estate.

Statisticile arată faptul că prețul apartamentelor este cu aproximativ 10% mai mare față de prețul acestora din iunie 2019. Ceea ce ar putea avea un efect mai vizibil pe piață ar putea fi majorarea plafonului pentru care este aplicabilă o cotă redusă de TVA de 5%. Acest lucru ar putea genera o schimbare în comportamentul dezvoltatorilor, care până acum au construit locuințe cu suprafețe mai mici, care să poată fi încadrate în limita de 450.000 (aprox 93.000 euro).

În momentul de față, la Senat există o astfel de inițiativă care își propune să majoreze plafonul la 750.000 de lei. „Cu siguranță vom vedea apartamente mai mari în acel moment. E o diferență totuși de 14% care înseamnă destul de mult în ecuația unui cumpărător”, a mai spus CEO-ul Eugene Estate în cadrul webinarului CPI.

CONSULTĂ AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE CARE ÎNSOȚEȘTE PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere spre sfârșitul lunii mai. Luna trecută a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ. La mijlocul acestei luni a primit aviz negativ, cu unanimitate de voturi, de la Comisia pentru administrație publică și un raport negativ de la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piețe de capital. Senatul este prima cameră sesizată.

Astăzi, oricine poate cumpăra cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.