05 January 2018

Locuinte noi in Timisoara: Oferta prea mica in raport cu cererea

Preturile locuintelor noi din Timisoara au crescut cu 10% in 2017 fata de nivelul inregistrat in 2016. Principalul motiv: cresterea cererii si oferta insuficienta. 

Principalii factori care au condus la cresterea preturilor locuintelor noi din Timisoara in 2017 au fost, potrivit lui Catalin Tomescu, colegul nostru, puterea de cumparare si creditarea.

Principalii factori care au condus la aceasta evolutie au fost puterea de cumparare si creditarea, mai ales in prima jumatate a anului cand au fost disponibile plafoane pentru programul Prima Casa, dar și din partea clientilor cu alta forma de creditare sau de plata. Multi clienti au renuntat la proprietatile vechi in favoarea locuintelor noi, preturile pe metru patrat util fiind asemanatoare. Fondurile de Prima Casa s-au epuizat relativ repede, dar acest lucru nu a influentat preturile locuintelor”.

Din perspectiva dezvoltarii de locuinte noi, anul 2017 a fost unul destul de bun. Cu toate acestea, desi s-au conturat zone de locuinte noi, cu precadere in zonele periurbane si comunele invecinate (Dumbravita, Braytim, Giroc, Mosnita), un dezavantaj mare este acela ca se contruieste destul de putin raportat la cererea pentru locuinte noi.

In orasul Timisoara au fost dezvoltate putine proiecte imobiliare de anvergura, raportate la cererea de cumparare. Este creat astfel un teren foarte propice pentru viitoare investitii in acest domeniu. Cele mai noi proiecte s-au dezvoltat in partea de nord a orasului, mai ales in comuna Dumbravita, care s-a dezvoltat fulminant in ultimii doi ani”.

Majoritatea clientilor care aleg sa achizitioneze un imobil nou prefera tipul de finantare prin intermediul creditului Prima Casa deoarece este cel mai avantajos din punct de vedere al avansului si al dobanzii anuale. O mare pondere o are si creditul ipotecar, fiind si el foarte accesat mai ales daca fondurile de Prima Casa se termina relativ repede sau cumparatorii nu se incadreaza in exigentele programului”.

Pe piata timisoreana exista si cumparatori care achizitioneaza apartamente in scop investiional, pentru inchiriere ulterioara. In acest caz, profilul de cautare al clientilor a fost orientat in general catre piata locuintelor noi. Cele mai cautate apartamente pe acest segment au fost cele cu doua camere, unde randamentul investitiei este situat la 8-10% pe an.