26 February 2018

Locuinte de inchiriat 2018: Preturi in crestere moderata

Pe parcursul anului trecut, tendinta de crestere a chiriilor percepute pentru locuinte noi si vechi din Timisoara a continuat. Media valorii de inchiriere a unui apartament cu doua camere a ajuns la 280 de euro pe luna, potrivit analizelor noastre.

In 2018, nivelul chiriilor percepute de catre proprietarii de locuinte din Timisoara va creste in continuare, insa ritmul va fi unul moderat, mai scazut fata de cel inregistrat anul trecut. In 2017, cererea de spatiu locativ de inchiriat a crescut, aspect care, coroborat cu aprecierea pretului de vanzare al locuintelor, a condus la o crestere semnificativa a chiriilor, pana la finele anului trecut. Spre exemplu, media valorii de inchiriere a unui apartament cu doua camere a ajuns la 280 de euro pe luna.

Locul fruntas pe lista solicitarilor il ocupa apartamentele cu doua camere. Acestea ofera un spatiu locativ convenabil atat pentru o singura persoana, caz in care chiriasul prefera, prin usoara marire a bugetului, sa renunte la inchirierea unei garsoniere, cat si pentru doua sau chiar trei persoane – colegi, prieteni, cuplu, familie. Garsonierele si apartamentele cu o camera se bucura, in primul rand, de atentia studentilor, ocupand locul secund in topul inchirierilor. Cele mai putine oferte se regasesc in segmentul de case sau vile cu mai multe camere si dotari de lux, acestea adresandu-se unei plaje mai restranse de clienti”, explica colegul nostru Ovidiu Lazarescu.

Intrucat Timisoara este un centru universitar ce domina, din acest punct de vedere, partea de vest a tarii, afluxul de studenti are un impact notabil, semnificativ pe piata chiriilor. Garsonierele sunt cele mai solicitate in acest sens, studentii fiind dispusi sa plateasca, in medie, 180 euro chirie lunara. Impactul studentilor asupra locuintelor de inchiriat se observa si la celelalte tipuri de locuinte, pentru ca exista cazuri in care doi sau mai multi tineri prefera sa se asocieze pentru a conlocui intr-un apartament cu doua sau mai multe camere.

Atat cei din judetele limitrofe, cat si cetatenii straini veniti la studii in orasul de pe Bega prefera cu precadere zonele Complex, Medicina, precum si alte areale aflate in imediata apropiere a universitatilor. O alta pondere importanta pe piata chiriilor o ocupa persoanele venite in Timisoara in cautarea unui loc de munca, foarte apreciati de proprietari fiind chiriasii care lucreaza in domeniul informaticii”, adauga Ovidiu.

Locuintele de inchiriat, oportunitate de investitii

In acest moment, cererea pentru inchiriere este mai mare decat oferta. Locuintele amenajate, complet mobilate si utilate, cu pretul pozitionat corect in raport cu valoarea pe piata, sunt cele mai cautate. O asemenea proprietate propusa spre inchiriere nu sta mai mult de doua sau trei zile pe piata.

De altfel, apartamentele destinate inchirierii reprezinta o oportunitate de investitii tot mai cautata in Timisoara, oras in care profitabilitatea pentru acest gen de investitie se situeaza in jurul procentului de 5% pe an.