03 September 2018

Intr-o luna incepe noul an universitar. Care este nivelul chiriilor din Timisoara?

Nu mai este mult timp pana pe 1 octombrie, zi in care va incepe anul universitar 2018-2019. Ca in toate centrele universitare importante din tara, si in Timisoara a inceput deja cautarea febrila a locuintelor de inchiriat, cererea mare venind, in aceasta perioada, din partea studentilor.

Care este nivelul chiriilor cu o luna inaintea inceperii anului universitar 2018-2019 si care sunt cele mai cautate zone din orasul de pe Bega?
Chiriile pentru locuintele cu una, doua sau trei camere din Timisoara au crescut in a doua jumatate a lunii august fata de primavara si celelalte luni de vara. Aceasta tendinta de crestere este obisnuita pentru segmentul chiriilor, care are un caracter sezonier, potrivit datelor companiei noastre.

Este cunoscut faptul ca piata chiriilor are un caracter sezonier. In perioada primavara-vara, chiriile scad in general, pentru a reveni in crestere in a doua jumatate a lunii august si septembrie. Toamna, inainte de inceperea anului universitar, interesul pentru chirii este cu pana la 50% mai ridicat decat in lunile de primavara-vara, existand clar o tendinta de majorare a chiriilor”, explica Alina Cassian, broker imobiliar in cadrul companiei noastre.

Zonele cele mai cautate de catre studenti sunt, in Timisoara, Complexul Studentesc, zona Olimpia-Stadion, zona Central-Medicina, Take Ionescu, zonele din imediata apropiere a universitatilor. Proximitatea fata de mijloacele de transport in comun sau fata de centrele universitare cantareste cel mai mult in luarea unei decizii in ceea ce priveste inchirierea imobilului. In functie de gradul de confort, dotari si de zona in care este amplasat apartamentul, chiria pentru o locuinta monocamerala variaza intre 140 si 250 de euro pe luna, inchirierea unui apartament cu doua camere incepe de la 280 de euro pe luna, iar pretul inchirierii unei unitati locative cu trei camere ajunge pana la 500-600 de euro pe luna.

Statisticile din domeniul imobiliar evidentiaza un interes tot mai crescut pentru cumpararea de locuinte in scop investitional, potrivit datelor noastre.

Sa cumperi o locuinta si apoi sa o dai in chirie poate fi realmente o oportunitate de investitie. Proprietarul trebuie sa ia insa in calcul si aspectele legate de cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, modul de finantare – cash sau prin credit. Proprietarul trebuie sa aiba in vedere si impozitele pe care le are de platit in functie de destinatia pentru care este folosita locuinta, respectiv scop rezidential sau comercial si intretinerea proprietatii. Toate acestea vor face ca investitia sa fie mai mult sau mai putin profitabila”, concluzioneaza Alina Cassian, broker imobiliar in cadrul companiei noastre.