13 March 2020

Efectele Coronavirus pe Piata Imobiliara: La ce trebuie sa ne asteptam in urmatoarea perioada in privinta tranzactiilor si mersului pietei ?

Este prea devreme să putem estima impactul pe care ar putea să îl aibă asupra cererii și asupra prețurilor răspândirea noului coronavirus (COVID-19) în România. Strategiile pe care le vor aplica agențiile imobiliare în contextul de față vor dicta intensitatea cu care vor fi influențate de acest fenomen, în timp ce dezvoltatorii cu proiecte rezidențiale de calitate în portofoliu nu ar trebui să fie afectați în mod semnificativ. Perioada pe care se va extinde această situație tensionată va fi un element definitoriu inclusiv pentru evoluția de viitor a pieței imobiliare, este de părere Eugen Encuțescu, managerul companiei imobiliare Eugene Estate, cu birouri în București și în Timișoara, și vicepreședintele Comunității Elitelor Imobiliare din România (CEIR).

 

„Este evident faptul că toate sectoarele economice sunt interconectate și cu siguranță vor fi repercusiuni în toate piețele. La momentul de față, nu putem evalua pagubele economice produse și nici impactul acestora în piața imobiliară. Depinde foarte mult de perioada de timp în care se vor redresa toate ramurile economice, abia după aceea putând să evaluăm impactul asupra industriei imobiliare”, ne-a declarat Eugen Encuțescu.

„Agențiile imobiliare vor fi și ele impactate într-o mai mare sau mai mică măsură, depinzând de strategiile pe care le vor aplica și adaptabilitatea pe care o vor avea la realitățile cotidiene. Dezvoltatorii imobiliari care au în portofoliu unități locative de calitate vor fi impactați cel mai puțin, având în vedere că au valoare adăugată la produsele pe care le oferă”, a mai explicat el.

Managerul Eugene Estate spune că, la nivelul companiei pe care o conduce s-au luat măsuri concrete de instruire a personalului pentru a preveni contractarea și răspândirea COVID-19, dar și că în ultima perioadă au apărut unele semne care indică o reticența în privința participării la vizionări.

„În activitatea de zi cu zi am observat o oarecare reticență a anumitor persoane de a participa la vizionarea proprietăților, atât la biroul din București, cât și la cel din Timișoara. Deocamdată, nu putem spune că acest aspect reprezintă un fenomen, interesul fiind în continuare crescut, dar analizăm permanent evoluția pentru a putea lua măsurile care se impun la momentele potrivite”, ne-a spus Encuțescu.

În Capitală, de altfel, au fost confirmate cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 până la acest moment. La ora publicării articolul, 22 de cazuri erau confirmate. În Timișoara au apărut unele dintre primele cazuri din România. Până acum au fost diagnosticate aici 5 persoane. Unii pacienți au fost declarați vindecați.

„Transmitem informații corecte atât vânzătorilor, cât și cumpărătorilor cu care interacționăm, îndemn pe care îl facem către toți jucătorii din piață”, a adăugat managerul Eugene Estate.

El a ținut să precizeze, totodată, că la nivelul CEIR este comunicat intens orice subiect important pentru piața imobiliară. „Preocuparea noastră este aceea de a găsi soluții benefice atât pentru membrii asociației specific, cât și pentru întreaga breaslă în general”, a conchis el.