21 December 2017

Cum vor evolua in 2018 preturile locuintelor, dar si chiriile din Timisoara? Opinia lui Eugen Encutescu, manager Eugene Estate

Interviu acordat Clubului Profesionistilor in Imobiliare.

Anul 2017 a fost unul bun pentru dezvoltarile imobiliare din Timisoara, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel comercial, iar preturile locuintelor s-au aflat pe un trend ascendent. Ce va aduce insa anul 2018, atat la nivelul acestora din urma, cat si la nivelul chiriilor din Capitala Banatului? Iata opinia lui Eugen Encutescu, manager Eugene Estate.

In 2018 am putea observa o asezare a preturilor pe segmentul rezidential, dupa cresterile inregistrate in ultimii ani, este de parere managerul Eugene Estate.

„In Romania este dificil sa faci previziuni in orice domeniu avand in vedere cadrul legislativ care este intr-o permanenta schimbare neputand oferi comfortul unei predictibilitati. Evolutia preturilor in ultimii ani a fost ascendenta si a fost determinata, in primul rand, de o cerere ridicata punand astfel presiune pe oferta. Programul Prima Casa, care a avut o influenta mare in piata in anii precendenti, va fi din ce in ce mai putin prezent in piata de creditare. Privind acest aspect, precum si alti factori care pot influenta cererea si oferta imobiliara, cred ca anii urmatori vor fi determinati de o asezare a preturilor cu fluctuatii mici si corectii izolate”, a declarat pentru CPI Eugen Encutescu.

Totodata, zonele care s-au dezvoltat vizibil pe parcursul ultimilor ani, cele periurbane, ar urma sa fie privite in continuare cu interes de catre dezvoltatori. Este vorba despre zonele arondate teritorial comunelor Giroc si Mosnita Noua, aflate in sudul orasului, si despre cele arondate comunei Dumbravita, din nord.

„Credem ca acest trend va continua si in anul 2018 deoarece terenurile vizate spre dezvoltare au un pret mai accesibil si obtinerea documentatiei aferente procesului de constructie este mai facila”, ne-a mai explicat Encutescu.

Cat despre tipologia de apartamente predominanta in ansamblurile rezidentiale noi acesta a mentionat ca dezvoltarile locale au urmarit in ultimii ani sa targeteze cumparatorii care acceseaza credite prin programul Prima Casa ai ca preturile de vanzare in crestere si plafoanele de creditare limitate i-au determinat pe dezvoltatori sa construiasca locuinte cu o suprafata din ce in ce mai mica, dar ca lucrurile au inceput deja sa se schimbe.

„In anul 2017, dupa aparitia legii 143 care completeaza Legea locuintei nr 114/1996 am observat efectele transpuse in autorizatiile de construire unde avem suprafete decente ale apartamentelor putand astfel oferi o calitate a locuirii imbunatatita”, explica managerul Eugene Estate.

Cum vor evolua chiriile din Timisoara in 2018

In opinia lui Eugen Encutescu, ne putem astepta ca anul viitor sa vina cu o temperare a cresterii preturilor chiriilor din Timisoara care s-a inregistrat pe parcursul anilor anteriori.

„In anul 2018 preconizez o temperare a cresterii preturilor chiriilor, aceasta fiind determinata si de introducerea unui numar semnificativ de locuinte in aceasta piata. Cererea pentru cumpararea imobilelor destinate inchirierii este in crestere fiind influentata si de desemnarea titlului de Capitala Europeana a Culturii pentru orașul Timisoara”, a concluzionat acesta.