26 November 2018

Cum au descurs tranzactiile imobiliare in acest an - analiza imobiliara la sfarsit de 2018

Numarul tranzactiilor imobiliare de pe segmentul rezidential din judetul Timis a scazut in primele noua luni din 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei noi analize de sfarsit de an realizata de catre compania noastra.

In primele noua luni ale acestui an, piata rezidentiala din judetul Timis a consemnat un numar de peste 26.000 de tranzactii, cu locuinte. In clasamentul national al tranzactiilor pe judete, acest nivel este peste cel inregistrat in Cluj, dar sub cel din Ilfov si Bucuresti, potrivit colegului nostru Ovidiu Lazarescu, broker imobiliar in cadrul companiei noastre.

"Comparativ cu anul trecut, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate in ultimele luni este mai mic decat cel din 2017. Scaderea cea mai mare a fost inregistrata in ultimele luni ale verii, cand a existat o diminuare cu 20% a numarului de tranzactii, comparativ cu perioada similara din 2017. Unul din principalele motive este acela ca a crescut numarul de cereri pentru locuinte noi si s-au inregistrat mai multe rezervari de astfel de locuinte chiar si la stadiul de proiect, in detrimentul incheierii unor tranzactii imediate cu imobile vechi”, declara Ovidiu Lazarescu.

Banatenii au avut un apetit crescut pentru achizitii de locuinte in prima jumatate a acestui an, situandu-se pe locul doi dupa Capitala si inaintea judetului Ilfov ca numar de tranzactii incheiate, dar in lunile august si septembrie a aparut o calmare a trendului ascendent al achizitiilor.

Judetul Timis, pe locul al treilea in Romania la suprafata autorizata

Programul Prima Casa din acest an se aproprie de final, totusi este in continuare accesat de catre cumparatorii de proprietati. Fondurile au fost epuizate in cea mai mare parte, iar in conditiile cresterii preturilor si pastrarii unui plafon scazut de achizitie in cadrul acestui program, se va inregistra o pondere scazuta a acestui sistem de creditare pe piata imobiliara.

"In conditiile in care apar corectii si stabilizari ale pietei, iar premizele unei scaderi bruste de pret nu exista, putem spune cu mai multa siguranta ca in perioada imediat urmatoare nu va avea loc nicio criza. Mai mult, ajustarile pietei imobiliare sunt binevenite, pentru ca asigura continuitate si stabilitate”, spune Ovidiu Lazarescu.

In sprijinul afirmatiei lui Ovidiu vin si datele de la Institutul National de Statistica, care arata interesul crescut al dezvoltatorilor si constructorilor de locuinte noi: in primele noua luni ale anului 2018, in judetul Timis au fost emise autorizatii de construire pentru o suprafata totala utila de 623.992 de metri patrati de cladiri rezidentiale, in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost autorizati 438.912 metri patrati utili.

Suprafata totala utila de cladiri rezidentiale autorizata in primele noua luni ale anului plaseaza judetul Timis pe locul al treilea, la nivel national, in topul judetelor cu cea mai mare suprafata utila autorizata pentru construirea de cladiri rezidentiale, peste Cluj (522.115 metri patrati utili), Iasi (513.845 metri patrati utili), Constanta (479.607 metri patrati utili), Brasov (387.373 metri patrati utili), dar sub Ilfov (1.010.386 metri patrati utili) si Bucuresti (914.184 metri patrati utili).