21 December 2017

Cererea pentru apartamentele vechi din Timisoara a scazut in 2017

Vanzarile de apartamente vechi din Timisoara au crescut, pe parcursul anului ce se va incheia in curand, cu aproximativ 10%. Cu toate acestea, cererea a fost mai mica in 2017 fata de 2016. Care sunt motivele?

Cererea in crestere pentru apartamentele noi si aparitia acestora din urma in mai mare masura in Timisoara pe parcursul anului care sta sa se incheie este principalul motiv pentru scaderea cererii pentru locuintele vechi in 2017, comparativ cu 2016. Un alt motiv pentru care cererea a scazut este faptul ca proprietarii care si-au vandut proprietatile deja achizitionate s-au indreptat spre locuinte noi, mai spatioase si moderne.

Datorita cererii avute pe acest segment, vanzarile de locuinte vechi pentru anul 2017 au crescut cu aproximativ 10%. Si totusi, comparativ cu anul trecut, cererea pentru locuintele vechi a fost mai mica, majoritatea clientilor indreptandu-se spre locuintele noi.Locuintele noi prezinta un avantaj pentru clienti datorita finisarilor moderne, dar au si un dezavantaj, acela de plasare, fiindca sunt situate in zone mai periferice”, explica colegul nostru Raul Petrică, precizand ca motivul pentru care noile ansambluri rezidentiale nu au fost edificate in zone centrale sau semicentrale ale orasului este pretul ridicat al terenurilor.

Locuintele vechi au fost achizitionate si prin programul „Prima Casa”, dar clientii care au beneficiat de acest program nu au fost majoritare printre clienti, intrucat fondurile alocate s-au epuizat destul de repede. Persoanele care au accesat credite pentru a-si achizitiona locuinte au fost cei care lucreaza in multinationale, in special in domeniul IT.

Cererea pe segmentul de locuinte vechi din zonele semicentrale si centrale ale Timisoarei vine si din partea investitorilor care le cumpara pentru a le oferi spre inchiriere.

Locuintele vechi situate in zonele centrale si semicentrale sunt preferate de catre clientii care isi doresc un venit din inchirierea acestor apartamente. Apartamentele vechi sunt cautate de catre chiriasi datorita amplasarii in zone usor accesibile si faptului ca au la dispozitie toate facilitatile oferite de zonele respective. Randamentul pe acest sector este unul destul de bun comparand cu dobanzile aferente unui depozit bancar, deoarece o chirie pentru un apartament cu o camera se ridica la minimum 200 de euro lunar”.

Cele mai cautate apartamente vechi de catre clientii care achizitionează cu credit bancar sunt locuintele cu doua camere, cu un pret mediu cuprins intre 55.000 și 60.000 de euro. Unul dintre motive este că majoritatea cumpărătorilor au deja disponibil avansul pentru un astfel de apartament.

Din punctul de vedere al actelor necesare, achizitionarea unui apartament construit in perioada comunista nu reprezinta un impediment pentru client, exceptie facand doar cladirile din zonele istorice a orașului care necesită un lung proces de avizare din partea institutiilor statului”, mai spune Raul.