23 November 2017

Cerere mai mare decat oferta pentru locuintele noi din Timisoara

Preturile apartamentelor din Timisoara, atat noi, cat si vechi, au crescut cu peste 10% in ultimele 12 luni. Locuintele vechi si cele noi costa aproape la fel, in medie, pe metrul patrat, iar oferta pentru locuinte noi este insuficienta comparativ cu cererea.

In piata imobiliara din Timisoara exista o evolutie pozitiva a preturilor de tranzactionare in anul 2017. Daca in luna ianuarie a anului 2017 apartamentele erau tranzactionate la un pret mediu de 1.000 de euro pe metru patrat, in luna septembrie au fost tranzactionate la un pret mediu de 1.090 euro pe metru patrat.

Comparand luna septembrie a anului 2017 cu aceeasi luna a anului 2016, cand apartamentele au fost tranzactionate la pretul mediu de 990 de euro pe metru patrat, observam o crestere de 10,1%. Daca facem o paralela intre pretul de tranzactionare al apartamentelor vechi si cel al locuintelor noi, observam faptul ca pretul mediu de tranzactionare este aproape identic pe parcursul ultimului an, nu exista o diferenta reala intre cele doua tipuri de produse.

Motivul principal pentru egalitatea intre preturile de tranzactionare a locuintelor vechi si noi este pozitionarea acestora. Locuintele noi sunt gasite in general la periferia orasului si in zonele periurbane, pe cand locuintele vechi sunt regasite in toate zonele orasului, deci si in zona ultracentrala.

Daca extindem insa cercetarea asupra unei zone anume, vom observa faptul ca pretul de vanzare pe metru patrat al unui produs nou este sensibil mai mare fata de un produs in locuinta veche similar ca amplasament si dotari.

Cerere mai mare decat oferta in acest an

Potrivit analizei mentionate, cele mai multe solicitari de cumparare pe segmentul apartamentelor au fost pentru locuinte cu doua camere, ceea ce a determinat si un pret de vanzare mai ridicat decat cel mediu. Astfel pretul mediu de tranzactionare in luna septembrie a anului 2017 a fost, in cazul apartamentelor cu doua camere, de 1.130 de euro pe metru patrat.

In anul 2017. cererea de apartamente a fost mai mare decat oferta, fiind principalul vector de crestere a preturilor locuintelor. Principala categorie de cumparatori se regaseste in randul tinerilor care sunt intrati in campul muncii de maximum doi-trei ani, aflati la prima achizitie imobiliara.

Pe segmentul de locuinte noi, in 2017 au fost scoase pe piata timisoreana aproximativ 1.000 de unitati locative noi. Numarul a fost insuficient, astfel ca majoritatea apartamentelor au fost contractate inainte de receptia finala. Din perspectiva metodei de finantare, pentru jumatate din tranzactiile imobiliare s-a platit cu „banii jos”, iar pentru cealalta jumatate – prin intermediul unui credit ipotecar sau prin intermediul unui credit de tip „Prima Casa” . De mentionat este faptul ca o parte din „banii jos” tranzactionati sunt generati indirect tot din creditare, prin intermediul tranzactiilor imobiliare realizate in lant.

Tranzactiile in lant inseamna atunci cand o persoana isi vinde o proprietate si la randul sau cumpara alta, la fel vanzatorul de la proprietatea respectiva cumpara o alta proprietate. Astfel, este realizat un numar de tranzactii inlantuite. De obicei primul cumparator achizitioneaza prin intermediul unui credit, dar urmatorul primeste banii si el va cumpara cu banii jos, generand altfel un lant de tranzactii cu banii jos.