13 March 2018

Casele ”pe pamant”, tot mai atragatoare pentru timisoreni. Ce poti cumpara?

In Timisoara si comunele invecinate sunt de gasit la vanzare case ”pe pamant” pentru toate buzunarele, fie ca vorbim despre o ”jumatate de duplex” sau o casa individuala dispusa doar la parter, fie despre proprietati exclusiviste situate ultracentral. Bineinteles, in cazul locuintelor ieftine, infrastructura este deficitara, iar distanta fata de oras este considerabila. Din fericire, pentru amatorii de case exista si variante de mijloc.

Stocul disponibil pe segmentul timisorean al caselor ”pe pamant” din oras si imprejurimi este de 60% locuinte noi si 40% imobile vechi. La o prima vedere, oferta este pentru toate buzunarele, preturile fiind situate in intervalul 70.000 – 1.000.000 de euro. Pretul este influentat de amplasamentul casei, de acces si infrastructura, de suprafata terenului, de suprafata utila, de utilitati, de finisaje si de multe alte aspecte.

Stocul de case este concentrat in nordul si sudul orasului si in comunele Dumbravita si Giroc. Nu putem exclude celelalte comune invecinate Timisoarei, deoarece pe segmentul de case avem crestere continua de cativa ani in aceste zone. Preturile caselor difera foarte mult, sunt multi factori care determina pretul unei case. Se pot achizitiona case si cu programul guvernamental Prima Casa, la periferia localitatilor invecinate Timisoarei. Majoritatea cumparatorilor detine o mare parte din suma necesara, la care se adauga un credit ipotecar. Bineinteles, exista si clienti care achita suma integral cash”, detaliaza colegul nostru Razvan Sasu.

Analiza Eugene Estate: Tipuri de case si preturi

Casa de 70.000 de euro este in general o jumatate de duplex sau o casa individuala, dispusa doar pe parter, la o distanta considerabila de Timisoara sau cu o infrastructura deficitara. Suprafata unei astfel de case este de 65-80 de metri patrati utili, suprafata similara cu a unui apartament in oras.

Pentru aproximativ 300.000 de euro poate fi achizitionata o casa individuala, cu teren generos in proprietate si cu o suprafata utila de peste 200 de metri patrati. Acest tip de imobil e bine pozitionat in oras, are acces facil la centrele de interes ale Timisoarei. Materialele de constructie si finisajele folosite sunt peste medie la acest gen de proprietate.

Casele de 1.000.000 de euro sunt proprietati exclusiviste, pozitionate ultracentral, central, cel mult semicentral, cu valoare istorica sau ultramoderne. In cazul celor cu valoare istorica, acestea trebuie sa fie renovate/restaurate la cele mai inalte standarde. In cazul locuintelor mai noi, aceste sunt ultradotate modern, ultrafinisate si au suprafata construita peste 500 de metri patrati.

Casele vechi sunt situate in oras, in zone foarte bine cotate in prezent. Casele noi au inceput sa apara la periferia orasului, urmand dezvoltarea catre localitatile invecinate. Constructia caselor a inceput in Timisoara la periferia orasului si in comunele limitrofe. Zonele cu potential au fost iesirile din oras catre comunele Dumbravita, Giroc, Ghiroda, Mosnita Noua, Sag. Cele mai multe din constructii, la inceput, erau realizate pentru uz propriu de catre proprietarii apartamentelor din oras, care migrau din apartamente catre case "pe pamant".

Ulterior, cererea fiind mare, au aparut investitori mici si mijlocii care au dezvoltat periferia Timisoarei, extinzandu-se apoi catre comunele invecinate. La ora actuala,vechea periferie si comunele enumerate sunt foarte cautate de catre clienti. In Timisoara dezvoltarea s-a realizat cu ajutorul micilor investitori, rare fiind cazurile unui dezvoltator mai puternic financiar”, explica Razvan Sasu.