31 January 2018

Care sunt factorii care vor conduce la cresterea pretului locuințelor vechi din Timisoara in 2018?

Oferta insuficenta pe segmentul de locuinte noi din Timisoara îi va determina pe multi cumparatori sa se indrepte spre apartamentele vechi. Acesta nu este insa singurul factor care va conduce la aprecierea pretului locuintelor vechi, estimata de specialisti la 6-7%.

Conform datelor oficiale, in 2018 dezvoltatorii vor aduce pe piata imobiliara 47 noi proiecte de ansambluri rezidentiale, suma totala a proiectelor aflate in lucru ajungand astfel in jurul cifrei de 200. Acest numar de dezvoltari rezidentiale este insuficient pentru satisfacerea cererii de locuinte noi, astfel cumparatorii se vor orienta spre achizitia de apartamente vechi.

Ce spune colegul nostru Ovidiu Lazarescu: „Vom asista la o crestere moderata a preturilor locuintelor vechi, acest segment fiind bine pozitionat si sustinut de cererea crescanda. Avantajati vor fi vanzatorii proprietatilor ce au fost renovate si amenajate modern, astfel acestea avand posibilitatea de a se ridica la standardele cerintelor celor care doresc o locuinta noua la cheie, amenajata conform ultimelor tendinte”.

Un alt factor care avantajeaza vanzarea locuintelor vechi este pozitionarea, majoritatea dezvoltatorilor operand in zonele limitrofe sau in afara orasului. Potrivit lui Ovidiu, cu siguranta va exista inca solicitare pentru apartamentele vechi, mentinându-se trendul majoritar, anul trecut solicitarea de locuinte vechi fiind in jur de 60%, iar anul acesta estimarea este ca nu va scade sub 50%.

Va stimula Prima Casa achizitia de locuinte vechi?

In privinta evolutiei din acest an a preturilor pe segmentul apartamentelor vechi, exista mai multi factori care certifica un trend ascendent al preturilor apartamentelor vechi, dupa ce in lunile decembrie 2017 si ianuarie 2018 a fost inregistrata o stabilizare a acestora. Timisoara a inregistrat, la sfarsitul anului cea mai mica crestere comparativ cu marile aglomerari urbane din Romania, iar cresterea totala  pe 2017 a fost de 9,4%, ajungandu-se in prezent la un pret mediu de 1.120 de euro pe metru patrat. Anul trecut, capitala Banatului a inregistrat o crestere atipica comparativ cu restul marilor orase, astfel incat cresterea preturilor cerute pentru apartamentele vechi a fost mai mare decat cea pentru apartamentele noi.

O data cu derularea programului Prima Casa, vom observa o cerere crescanda pe segmentul locuintelor al caror pret se pozitioneaza sub valoarea de 60.000 de euro. Mai trebuie sa tinem cont si de alti factori care isi pastreaza acelasi trend si in 2018, cum ar fi cresterea demografica in orasul de pe Bega, cresterea afluxului de investitori si altele. Ne asteptam totusi la o crestere moderata a preturilor, nu la fel de mare ca in 2017, previziunile indicand 6-7% crestere pe anul curent  raportat la acest segment”, spune Ovidiu Lazarescu.

Programul Prima Casa este una dintre cele mai bune si solicitate variante de achizitie a unei proprietati, insa nu este unica. Varietatea solutiilor de cumparare a unui imobil reprezinta o nota de echilibru a pietei imobiliare. Perenitatea acestui program, elegibilitatea, precum si majorarea dobanzilor si o finantare mai scazuta a acestuia in 2018 fata de anul precedent, i-au determinat pe unii dintre cumparatori sa priveasca spre alte oportunitati atractive de finantare pe care piata le ofera in mod vizibil.

Fondul de Garantare promite ca la inceputul lunii februarie vor fi repartizate cele doua miliarde de lei catre banci, cu 20% mai putin fata de anul trecut.

 ”Raportat la succesul inregistrat in anii precedenti, putem afirma cu certitudine ca vom asista la o epuizare rapida a fondurilor, programul Prima Casa fiind in continuare varianta primara de obtinere a resurselor financiare in ce priveste sistemele de creditare existente. Multi din acesti bani vor fi alocati achizitionarii de locuinte vechi, preponderent garsoniere si apartamente cu una sau doua camere. Oferta scazuta de locuinte noi va duce la un aflux de resurse financiare din cadrul programului Prima Casa pentru achizitia de locuinte vechi; mai mult decat atat, decizia guvernului de a pozitiona la 2%(de la 2,5%) marja fixa a creditelor destinate constructiei de locuinte noi duce din nou la o premiza de crestere a cerintei pentru proprietatile vechi”, adauga Ovidiu Lazarescu.

Ce alte modalitati de finantare exista, in afara de Prima Casa?

A doua cea mai folosita metoda de achizitie a imobilelor este Creditul Ipotecar. Dezavantajul major al acestui program de creditare consta in marimea avansului achitat, minimum 15% din valoarea proprietatii, comparativ cu cel de la Prima Casa, de trei ori mai mic; avantajul principal consta in rapiditatea acordarii fondurilor necesare achizitiei, la jumatate ca timp fata de varianta Prima Casa, acesta fiind un atu deosebit de important pe piata imobiliara din Timisoara si nu numai.

O alta modalitate de achizitie este creditul bancar in varianta clasica, metoda folosita preponderent de persoanele care dispun de majoritatea resurselor financiare necesare achizitiei, creditul respectiv venind ca o completare a acesteia.

"O varianta interesanta si foarte putin uzitata in orasul de pe Bega, ar fi modalitatea de cumparare in regim "rent to buy" - inchiriere cu drept prioritar la cumparare. Aceasta metoda consta in achizitia proprietatii ulterior sederii in chirie pe o perioada cuprinsa in medie intre 2-5 ani. Plata chiriei devine astfel avansul pentru locuinta, iar restul sumei fiind achitate atunci. Avantajele sunt multiple: chiria nu se "pierde", valoarea ei fiind dedusa din pretul total; cumparatorul se poate muta imediat in locuinta, eliminand asteptarea de care are parte atunci cand foloseste programele de creditare; nu exista obligatia de cumparare imediata, astfel se poate astepta obtinerea unor variante mai bune de creditare sau obtinerea ulterioara de fonduri (succesiuni, venituri, etc).", informeaza colegul nostru Ovidiu Lazarescu.