23 November 2017

Care sunt avantajele si dezavantajele locuintelor, in functie de vechimea lor?

Avantajele apartamentelor vechi din Timisoara deriva in principal din pozitionarea lor in toate zonele orasului, in timp ce locuintele noi nu mai necesita investiti suplimentare in amenajare si obtin evaluari mai ridicate din partea bancii. Preturile nu mai sunt un criteriu de departajare, intrucat se situeaza la aproximativ acelasi nivel. 

Locuinta veche sau noua? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun cumparatorii de apartamente atunci cand isi cauta locuinta. Ce înseamna insa apartament nou si ce inseamna locuinta veche si care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de unitate locativa?

In piata imobiliara din Timisoara apartamentele noi sunt denumite, in general, cele situate in cladirile construite dupa anul 2000. Exista si o categorie de clienti care prefera sa denumeasca apartamente noi doar unitatile locative noi livrate in momentul achizitiei.

Avantajele apartamentelor din blocurile vechi sunt generate, in principal, de pozitionare, deoarece se gasesc in toate zonele orasului, in timp ce locuintele noi se gasesc, de obicei, in zonele periferice ale orasului. Apartamentele noi prezinta insa avantaje prin prisma finisajelor noi, implicit inexistenta unor alte costuri aditionale de investitie in afara de costul achizitiei.

Locuinte vechi versus noi: Pretul e acelasi

Apartamentele din imobile noi sunt avantajate in detrimentul celor din imobile vechi printr-o valoare mai ridicata a evaluarii bancare si printr-un plafon mai ridicat in cadrul programului „Prima Casa”. Astfel, daca in cazul imobilelor vechi in cadrul programului „Prima Casa” valoarea finantata este de 57.000 euro, in cazul celor noi valoarea finantata este de 66.500 euro.

Dezavantajele locuintelor vechi clamate de catre cumparatori sunt legate de structura invechita, instalatii vechi si finisaje. Toate acestea genereaza costuri suplimentare pentru a putea aduce imobilul in conditii optime de locuire. Exista o categorie de clienti care au anumite reticente pentru ansamblurile rezidentiale noi, deoarece au existat, si din pacate inca se mai construiesc, imobile in conditii nu tocmai optime. In acelasi timp insa, in piata sunt si imobile noi foarte bine construite.

Pretul nu mai este un factor diferentiator intre cele doua tipuri de locuinte, intrucat, pe metru patrat util, nivelul este aproximativ acelasi, iar cresterea din acest an este, pe ambele segmente, de aproximativ 10%.

Anul acesta pretul pe cele doua segmente a evoluat pozitiv cu  aproximativ 10 puncte procentuale, existand o simetrie aproape perfecta intre cele doua categorii. Cererea a fost de asemenea in crestere, fiind motorul principal in accelerarea cresterii preturilor. Nu poate fi determinata o tipologie exacta a cumparatorilor in functie de cele doua categorii. O caracteristica generala a cumparatorului de apartament nou este aceea ca  achizitioneaza prin intermediul unui credit bancar si este o persoana tanara in general la prima achizitie de locuinta.