06 August 2018

Apartamentele noi, mai scumpe cu 5% decat la inceputul anului. Cum vor evolua preturile?

Ecartul dintre preturile medii pe metru patrat de apartamente vechi si locuinte noi din Timisoara este foarte redus: 1.207 de euro versus 1.187 de euro. Preturile apartamentelor noi s-au majorat cu ”doar” 5%, in medie, in intervalul ianuarie-iunie 2018, dar factori precum rata inflatiei si costurile de constructie in crestere sunt de natura sa le mentina pe o panta ascendenta, potrivit unei noi analize realizate de compania de nostra.

Pretul mediu pe metru patrat de apartament nou a ajuns in luna iunie, in Timisoara, la 1.187 de euro, in crestere fata de nivelul de 1.159 de euro inregistrat in luna ianuarie 2018. Apartamentele vechi costau in iunie, in medie, pe metru patrat, 1.207 euro, fata de 1.152 de euro la inceputul anului.

Observam ca ecartul dintre preturile medii pe metru patrat ale apartamentelor vechi si noi este foarte strans. Factori economici precum cresterea preturilor materialelor, a costului cu forta de munca, a preturilor terenurilor, a cursului valutar si a dobanzii de referinta vor duce inevitabil la cresterea costurilor de productie si, implicit, a preturilor apartamentelor noi fata de cele vechi”, ne explica colega noastra Daniela Huma, consultant imobiliar in cadrul companiei nostre.

Pentru restul anului 2018, estimarile nostre indica o crestere moderata a preturilor locuintelor. Cel mai important motor al pietei imobiliare este reprezentat de cerere, care este, in prezent, extrem de puternica, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi.

Tendinta este de crestere a cererii, in special pe segmentul de apartamente noi. Deja mai mult de jumatate dintre timisorenii activi in privinta achizitiilor imobiliare sunt interesati de apartamentele noi.

In ultimii doi ani, cererea a crescut datorita faptului ca si veniturile au avut o tendinta de crestere, iar dobanda s-a situat la un minim istoric. Preturile apartamentelor noi ar trebui sa acopere atat majorarea ratei inflatiei, cat si pe cea a costurilor de constructie suportate de catre dezvoltatori.

Din acest din urma punct de vedere, tendinta este una ascendenta, atat in ceea ce priveste materialele de constructie, cat si cheltuielile cu forta de munca, dar si cu preturile terenurilor pretabile pentru constructii.

In contextul perpetuarii acestor realitati economice, o stabilizare a preturilor locuintelor noi sau o scadere ar fi un scenariu destul de nerealist in perioada urmatoare. Acesti factori continua sa influenteze in continuare negativ numarul de imobile noi pe care dezvoltatorii il pot prezenta cumparatorilor din ce in ce mai numerosi”, precizeaza Daniela Huma, consultant imobiliar in cadrul companiei noastre.

Fondurile Prima Casa, epuizate in proportie de 50%

In Timisoara, tranzactiile cu apartamente sunt realizate majoritar cu finantare prin credit bancar si, in special pentru apartamentele noi, prin programul Prima Casa. Daniela Humă, principalele avantaje al acestui tip de finantare sunt valoarea redusa a avansului si disponibilitatea pentru finantarea cumparatorilor cu salarii mici.

In primele sase luni ale anului 2018, fondurile alocate acestui an prin Prima Casa au fost utilizate in proporție de 50%. In 2018, față de 2017, valoarea medie a garantiilor acordate pentru creditele Prima Casa a inregistrat o crestere de 7%, respectiv de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achizitionate prin program a atins 60%”, concluzioneaza Daniela Huma, broker imobiliar.