02 May 2018

Apartamente vechi: scaderi de pret in primele trei luni din 2018. Ce urmeaza?

Pretul mediu al metrului patrat pe apartamentele vechi din Timisoara a scazut in primul trimestru al acestui an, insa diminuarea este nesemnificativa: 0,35%, de la 1.156 de euro la 1.152 de euro, potrivit analizelor noastre. Va mai scadea in acest an pretul mediu al apartamentelor vechi sau segmentul isi va reveni?

Pe piata rezidentiala timisoreana, oferta de apartamente noi influenteaza in mod direct pretul apartamentelor vechi. Dezvoltatorii vor aduce in acest an 47 de noi ansambluri rezidentiale in orasul de pe Bega, ceea ce va ridica totalul proiectelor aflate in lucru la aproximativ 200, potrivit datelor oficiale luate in calcul de catre compania de consultanta imobiliara Eugene Estate. Acest numar de dezvoltari rezidentiale este insa insuficient pentru satisfacerea cererii de locuinte noi, iar cumparatorii se vor orienta si in 2018 spre achizitia de apartamente vechi.

De aceea, chiar daca pretul mediu pe metru patrat de apartament vechi a scazut in primul trimestru din acest an cu 0,35%, de la 1.156 de euro la 1.152 de euro, perspectivele pentru restul anului sunt de crestere moderata.

Vom asista la o crestere moderata a preturilor locuintelor vechi, acest segment fiind bine pozitionat si sustinut de cererea crescanda. Anul viitor preturile vor stagna si abia in intervalul 2019-2020 vom asista la o scadere pe piata imobiliara. Avantajati vor fi vanzatorii proprietatilor ce au fost renovate si amenajate modern, acestea avand posibilitatea de a se ridica la standardele celor care doresc o locuinta la cheie, amenajata conform ultimelor tendinte”, spune colega noastra Daniela Huma.

Astfel, unitatile locative din blocurile ridicate inainte de Revolutie vor fi cautate in continuare – mai ales ce s-a construit dupa anul 1980. Pe termen lung, cumparatorii se vor orienta insa tot mai mult spre locuintele noi, ceea ce va duce la scaderea preturilor pe segmentul vechi, potrivit analizelor noastre.

Evolutia ROBOR duce la cresterea interesului pentru Prima Casa

Programul „Prima Casa” a demarat pe 15 februarie si pana la aceasta data s-a epuizat deja 5% din plafonul pe 2018, potrivit Danielei Huma, care precizează ca exista o strategie ca, pana in 2021, alocarile pentru program sa fie de cate doua miliarde de lei in 2018, 2019 si 2020 si de 1,5 miliarde de lei in 2021.

Anul acesta s-au procesat aproximativ 800 de dosare. In perioada urmatoare ne asteptam sa creasca numarul de dosare primite pe acest program in defavoarea creditelor ipotecare deoarece incep sa se vada efectele cresterii indicelui ROBOR in ratele cumparatorilor. Brokerii de credite spun ca a scazut la jumatate interesul romanilor pentru credite ipotecare in lei”, detaliaza colega nostra Daniela Huma.

Avantajele locuintelor vechi in ochii cumparatorilor

O parte din cerere pentru apartamentele vechi vine de la investitori care doresc sa achizitioneze locuinte pentru a le inchiria ulterior, iar pozitionarea centrala a imobilelor vechi va continua sa fie criteriul decisiv in decizia de achizitie pentru aceasta categorie de cumparatori.

Locuintele vechi intrunesc anumite criterii ce cantaresc greu in ochii clientilor: localizarea favorabila, inclusiv in centrul orasului si pretul bun comparativ cu ofertele de locuinte noi din aceeasi zona, apoi suprafetele si compartimentarea eficienta, precum si varietatea ofertei”, explica Daniela Huma.

Proprietarii apartamentelor construite inainte de cutremurul din 1977 vor fi nevoiti sa lase insa in continuare din pret pentru a le putea vinde. Aceasta tendinta deja vizibila pe piata: asemenea locuinte sunt disponibile spre vanzare la preturi vizibil mai scazute comparativ cu cele practicate pentru apartamentele din blocurile edificate dupa cutremurul de acum 41 de ani.