12 January 2018

Apartamente noi: Oferta insuficienta si in 2018. Cum vor evolua preturile?

In acest an, planurile dezvoltatorilor imobiliari timisoreni prevad livrarea a 1.800 de unitati locative noi în Timisoara si zonele periurbane. Acest numar este insuficent pentru cererea existenta.

In anul 2017 au fost autorizati aproximativ 60.000 de metri patrati in Timisoara in complexe rezidentiale noi, in crestere cu 10% fata de anul 2016. La acestia se adauga aproximativ 40.000 de metri patrati autorizati in comunele limitrofe orasului, potrivit datelor companiei noastre.

In anul 2018 sunt asteptate sa fie livrate aproximativ 1.800 de unitati locative noi în Timisoara si zonele periurbane. Avand in vedere faptul ca anul precedent cererea a fost mult mai mare decat oferta si ca stocul apartamentelor noi asteptate sa fie livrate in piata nu este substantial mai mare decat in anul 2017, asteptarile sunt sa nu fie pe deplin acoperita cererea.

Din perspectiva dezvoltarii de locuinte noi, anul 2017 a fost unul destul de bun. Cu toate acestea, desi s-au conturat zone de locuinte noi, cu precadere in zonele periurbane si comunele invecinate (Dumbravita, Braytim, Giroc, Mosnita), un dezavantaj mare a fost acela ca s-a construit destul de putin raportat la cererea pentru locuinte noi, tendinta ce va continua si in 2018.

Principalii factori care pot influenta, in acest an, cresterea si scaderea preturilor apartamentelor noi sunt stocul de unitati noi locative livrate in piata precum si nivelul cererii care poate fi influentat de accesibilitatea produselor bancare. In acest an credem ca va exista o crestere dar nu la fel de semnificativa ca cea din anii precedenti estimand o marja de crestere de 6-8%. Anul trecut, preturile pe segmentul locuintelor noi din Timisoara au crescut cu 10%.

Incepand cu acest an, se asteapta ca programul guvernamental Prima Casa sa aiba o influenta din ce in ce mai scazuta in piata, culminand cu nisarea sau chiar cu disparitia acestuia in cativa ani.

Directia in care avanseaza programul Prima Casa este catre o adresabilitate asupra unui segment de populatie cu venituri scazute, tinzand sa se transforme cu adevarat intr-un program social. Bancile vin in intampinarea consumatorilor cu noi produse bancare foarte competitive, similare programului guvernamental si cu o adresabilitate foarte larga.