09 November 2020

5 factori care influenteaza piata imobiliara

Cu totii stim ca preturile imobilelor sunt conditionate de zona, dar exista multi factori care contribuie la fluctuatia acestora. De fapt, exista cativa factori comuni care influenteaza piata imobiliara, indiferent de zona sau locatie. Vom vedea care sunt cinci dintre acestia si modul in care conduc fluctuatriile preturilor imobilelor din intreaga tara, sau chiar la nivel global.

Cererea si oferta

Cerea si oferta sunt printre cele mai importante aspecte care pot schimba preturile imobilelor. Cu toate ca acest factor poate fi local, el poate fi si national. Astfel, daca intr-o anumita perioada oferta este mai mare decat cererea, cu siguranta preturile vor scadea, iar atunci cand locuintele sunt limitate, preturile vor creste.

De exemplu, daca au crescut preturile la materiale, costurile de construire a unei case cresc si ele iar acest lucru va afecta pretul caselor noi. Daca acestea sunt prea mari, cererea scade iar constructorul va inceta sa mai furnizeze locuinte noi.

CereOfertaImobiliara

Dobanzile ratelor

Dobanzile ratelor sunt cele care conduc piata imobiliara. Cand acestea sunt scazute, oamenii sunt mai deschisi sa caute anunturi de case/vile si sa cumpere pentru ca pot imprumuta bani cu dobanzi mai mici. In perioadele cu dobanzi foarte mari se observa o diminuare a pietei imobiliare, pentru ca oamenii, pur si simplu, nu isi vor permite sa faca imprumuturi in acele conditii.

Economia

O economie proasta este un prejudiciu evident pentru piata imobiliara. Atunci cand oamenii isi pierd locurile de munca si se chinuie sa supravietuiasca, ultimul lucru la care se gandesc este sa cumpere o casa noua. Si chiar daca nu si-au pierdul slujba, un imprumut de cateva zeci de mii de euro nu pare foarte atractiv in conditii economice incerte, pentru ca oamenii se tem ca si-ar putea pierde job-urile si prefera sa pastreze banii ca economii. Pe masura ce economia isi evine si oamenii devin mai increzatori in stabilitatea locului de munca, atunci poate reaparea si ideea achizitionarii unei case.

PiataImobiliara

Bursa

Datorita faptului ca cea mai mare parte a averilor oamenilor este legata de piata de valori, aceasta este unul din factorii care determina fluctuatia pietei imobiliare. Daca bursa se prabuseste, oamenii nu vor avea bani pentru a plati un avans, sau vor dori sa pastreze economiile pentru a supravietui. Insa, exact ca si in economie, de indata ce piata de valori incepe sa isi revina, oamenii devin increzatori si vor incepe din nou sa cumpere case.

Guvernul

Un alt factor care poate influenta fluctuatia pietei imobiliare este guvernul. Acesta poate crea subventii si programe sau poate schimba legislatia pentru a stimula sau a incetini piata imobiliara. Atunci cand guvernul ofera programe menite sa ajute tinerii sa cumpere prima casa sau faciliteaza refinantarile pentru esalonarea ratelor, piata imobiliara va inflori.

Exista multi factori care conduc piata imobiliara, iar istoria dovedeste clar ca momentele critice economice sunt problematice si pentru piata imobiliara. Astfel, in timp ce preturile imobilelor pot fi influentate de locatie, exista si acei factori care au impact asupra intregii tari, afectand in egala masura pe toata lumea, uneori chiar si la nivel global.

PiataImobiliaraTimisoaraBucuresti