23 November 2020

4 greseli pe care le poti face cand cumperi un apartament

Cumpararea primei case este unul dintre momentele palpitante din viata unui om, iar emotiile pot fi coplesitoare, reducand capacitatea de analiza a situatiei. Este important sa iti pastrezi mintea limpede si sa stii exact ce faci, inainte de a-ti lua un angajament financiar pentru multi ani din viata. Din fericire, poti preveni capcanele, rasturnarile de situatii si potentialele dezastre, evitand cateva greseli obisnuite. Iata despre ce este vorba.

Nu iti cunosti cu adevarat bugetul

Prima greseala pe care o fac mare majoritate a cumparatorilor de case sau apartamente este ca incep cautarile inainte de a avea o idee realista despre bugetul de care dispun. Vizioneaza apartamente atractive, dar care depasesc posibilitatile lor financiare, sau iau in considerare locuinte care sunt sub bugetul lor, fara a se mai interesa de cele frumoase pe care si le-ar putea permite.

Acest lucru genereaza pierderea timpului pentru toate partile implicate - cumparator, vanzator, agenti imobiliari - si nu este deloc eficient. Pentru a evita situatiile de acest gen, este important sa obtii inainte de a incepe cautarile aprobarea pentru un imprumut. Astfel vei stii in ce buget te incadrezi si vei avea sanse mai mari de succes in cautarea apartamentului ideal.

Vezi aici articolul despre 5 lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vizionezi un apartament.

Efectuarea unui avans prea mic

Unele banci pot aproba un credit ipotecar cu dobanzi atractive pe termen lungi. Chiar daca pare atractiv la inceput, nu uita ca vei plati imprumutul pentru o perioada indelungata. Cu cat suma creditata este mai mare, cu atat vei plati mai mult pe termen lung. Un avans mai mare inseamna o ipoteca mai mica si plati lunare mai usor de gestionat.

De asemenea, cauta diferiti creditori si exloreaza toate optiunile pentru a gasi cea mai buna rata ipotecara si nu uita ca prima oferta nu este intotdeauna si cea mai buna.

Ramai fara economii

Dupa efectuarea platii avansului, este de dorit sa nu ramai fara nicio economie. S-ar putea sa apara cheltuieli neasteptate si costuri cu reparatii de care nu ai tinut cont cand ai stabilit bugetul, motiv pentru care ar trebui sa fii precaut.

De asemenea, ar fi bine sa nu ai datorii suplimentare in timp ce astepti aprobarea creditului, pentru ca acest lucru ar putea intarzia procesul de cumparare si poate duce la un refuz din partea bancii. In acest moment, cumpararea mobilierului scump, a electrocasnicelor sau a unei masini noi mai pot astepta.

Nu consulti un agent imobiliar

Unii cumparatori cred ca vor avea succes in gasirea apartamentului ideal daca actioneaza pe cont propriu, folosind resursele online. Cu toate ca este o idee buna sa ramai informat si sa cunosti singur piata imobiliara, consultarea unui profesionist creste sansele de reusita. Este sarcina agentilor imobiliari sa urmareasca procesul de achizitionoare si sa te ghideze pas cu pas. 

Foloseste aceasta resursa pentru a afla tot ce este necesar ianinte de a cumpara un apartament. Mai mult, un agent imobiliar poate afla de existenta unei oferte convenabile inainte ca aceasta sa devina publica in mediul online, ceea ce iti va oferi un avantaj considerabil.

Vezi aici articolul despre cum să alegi apartamentul perfect pentru tine.